Wednesday, June 13, 2012

aiskrim goreng

assalammualaikum...

hallu uollsss~
hari ni myoullsss nak berkongsikan cara2 untuk membuat aiskrim gorengg....

*pause*
ok nina geli ckp macam tu.. hehehe
nina nak kongsi kan cara2 untuk membuat aiskrim goreng yang telah nina cuba... 
dan ianya menjadi..
 mne nina blaja ? ada la.. satu hari tu nina blogwalking.. nina terjumpe la resepi ni..
tapi nina tak ingat kat blog mane.. da banyak sgt blog nina terjah...

ok cara2 nya begini..

bahan :
aiskrim (yg dalam mangkuk tu)
roti (tak kesah lah jenama ape..gardenier ke ape ke)
minyak

cara-cara :
ambil 2 keping roti... buang kan kulit dia.. supaya senang untuk membuat kerja.. hehehe
lepas tu.. guna kan penggelek ataupun gelas ..gelek lah roti tu.. gelek2 telo pecah sebijik... cepelup~
hahaha ok ngarut.. gelek roti tu smpai puas hati.. huhuhu
lepas tu... letak kan aiskrim di tengah2 .. di antara roti yg pertama dan yang ke dua..
lepastu.. ketamkan tepi2 roti tu... bukan ketam yg binatang tu.. ketam kan la... penyek2... mcm buat karipap tu... make sure jgn smpai dia terbukak...
lepas tu..msok kan lam peti sejuk dulu... biarkan dalam 2 atau 3 jam..
tp nina buat 2 hari.. hehehe... terlebih time plak... 
then goreng kan dalam minyak yang betol2 panas... make sure panas tau !
goreng sampai kuning... then angkat.. jgn lupe plak.. kang ciar plak aiskrim tu..
lepastu... tos kan menggunakan tisu pengetos.. koh3.. 
siap untuk di hidang... then jadi la macam dalam gambar ni...



 

7 comments:

KidZ_VII said...

dh lme aku nk try bnde alah ni
tp smpai skrg x try2 tkot x jdik

DaKMuO said...

xsedapppp... sbb nina yg wat.. wakakakakakaka..

nina chocotaz said...

bam muo... =.='
jahat nye.. uwaaaaaaaaaaaa...

Yuu Hidayu said...

huyooo... nmpak menarik.. nak try buat lah! tengs nina!! ^^

Dhila said...

sedapnyee :D

cendol said...

ais krim goreng mmg sedapp sgt ! dulu mak penah buat nih . dah lama tak makan!

Cikin said...

ini telah mendatangkan rasa keterujaan dan kelaparan ni :D