Saturday, December 28, 2013

going back to KELANTAN

Assalammualaikum..

Bismillahhirrahmanirrahim..
Ya Allah, kau permudahkan lah perjalanan ku pd malam ini ke Kelantan untuk menuntut ilmu.. kau berkatikanlah perjalanan ku ini.. aminn..
Hope semua berjalan lancar~~~
28/12/2013 8:00PM Batu Pahat to Kelantan

http://shafiqolbu.files.wordpress.com/2013/08/doa-naik-kenderaan-darat.jpg

Friday, December 27, 2013

kau bukan ku punya... (",)

Janganlah kau angkuh melaungkan si dia kepunyaanmu atau kau kepunyaan si dia kerana hakikatnya kita tidak pernah memiliki sesiapa walau sekeping hati seorang insan tidakkah kau sedar
hukum alam menyatakan menyintai tidak semestinya memiliki?

Manusia pandai berpura berlakon di pentas dunia dan bertopeng menutup rahsia tetapi hati tidak pernah berdusta pada empunya tentang perasaan yang bergolak di dalamnya. Tidakkah kau sedar
mungkin si dia melafazkan ungkapan cinta padamu tetapi hati dan perasaannya tidak pernah berniat begitu dia hanya berselindung di sebalik sejuta alasan. Dan kau begitu jujur dan setia menyintainya
sehingga terlupa hukum alam menyatakan menyintai tidak bermakna memiliki

Sesungguhnya...
"Aku tidak pernah memiliki dirimu...dan kau jua tidak memiliki diriku."

Mengertilah kita sebenarnya kepunyaan Yang Maha Esa tiada sesiapa berhak memiliki diri kita
kecuali Dia. Dia mengasihi hambaNya. Dia memiliki hambaNya. Dan ke pangkuan Dia kita kembali....


44 pantang larang untuk bakal pengantin

assalammualaikum..

di sini nina nak sharekan antara beberapa pantang larang sebelum seseorang itu di ijab kabul kan.. 
ahaaa.. terpulang lah kalau nak percaya or taknak kan??

1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul utk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan utk mengawal nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.
2. Jgn tidur dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga nama baik keluarga.
3. Jgn bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg mempunyai niat tidak baik.
4. Jgn makan nasi dgn gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelamin bagi mengelakkan perut buncit.
5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petaidan jering.
7. Jgn bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri dari perkara sihir.
8. Jgn membuang air kecil dan air besar serentak di dlm air contohnya dlm sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.
9. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yg tinggi dan boleh menyebabkan kencing manis.
10. Kurangkan makan makanan yg manis kerana jika terkena kencing manis, lelaki tersebut menghadapi masalah berat tika bersama.
11. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.
12. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah adat)
13. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yg ketat pada waktu malam dan tidur meniarap kerana tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak mengalir.
14. Elakkan terlalu banyak makan makanan laut kerana ia mengandungi banyak toksid.
15. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin mempunyai tenaga.
16. Amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.
17. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia utk membuang angin.
18. Belajar ilmu rumahtangga drpd org yg berpengalaman dan sudah berkahwin tentang rahsia memikat isteri supaya rumahtangga aman dan damai.
19. Jgn memuaskan nafsu dengan cara sendiri.
20. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan sehari.
21. Elakkan minum minuman keras dan merokok.
22. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan.
23. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat kelamin.
24. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.
25. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa mengingati Allah.
26. Jgn makan sebebas-bebasnya kerana ketika ini sistem dalaman tidak stabil.
27. Jgn terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).
28. Jgn berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.
29. Jgn bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum ijabkabul.
30. Jika telah nikah gantung tidak boleh bersama.
31. Selepas nikah mesti ada peneman tidur sebelum bersama. Ia bertujuan utk menghangatkan lagi kemesraan.
32. Bilik lelaki atau wanita jgn dikosongkan. Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalam bagi mengelak dr dikhianati org.
33. Jgn buat kerja yg berat. Bila pengantin membuat kerja berat, dia akan berasa penat dan mudah terjadi nya gangguan emosi.
34. Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.
35. Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak segar.
36. Jgn cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.
37. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tidak boleh ditiduri oleh pengantin kerana tidak manis.
38. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.
39. Dilarang memandang cermin ketika disolek oleh juruandam kerana dikhuatiri hilang seri.
40. Kedua pengantin dilarng bercakap ketika bersanding kerana kurang manis dipandang tetamu.
41. Jgn makan kepala ayam nanti mengantuk masa bersanding.
42. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.
43. Jgn makan bersulam air kerana dikhuatiri menyebabkan perut menjadi buncit.
44. Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yg tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.

Orang-orang tua Melayu dahulu selalu mengingatkan anak cucunya supaya tidak melanggar pantang larang. Melanggar pantang larang samalah dengan tidak mendengar nasihat.


Buang Balik

Assalammualaikum :doa

 ehh ehh nak buang ape pulak tu ??
jangan lah main buang2.. 
tak baik membazir..
hehe.. xde lah.. sebenarnye bukan nak buang..
just nak THROW BACK je..
dah jadi trend sekarang kan ?
duk men #THROWBACK
nak bg lain sikit.. kite gne bahase kita la kan ?

ok ape yg nina nak FLASHBACK kan ni adalah.. 
tadaaaaaaaaaaaa

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1495517_690566027640759_1811566683_n.jpg

this is we call friends..
hehe. ni la dia barisan sekelas nina.. amacam ? comel2 tak dorg ?
mesti la comel kan ???
hehehe..ini sbnar nye telah di tambah dengan budak2 transfer.. 
baru la nampak ramai sikit kan??
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/q71/s720x720/1495562_626893814038980_818206450_n.jpg
nampak tak di situ kegilaan kami untuk di ambil gambar.. hahahah..


p/s : Quotes For Dearest Friends
http://1.bp.blogspot.com/-uMO1FTq_qXs/TzCjMkyKqgI/AAAAAAAABb0/9ETFr94XQmY/s1600/kawan.jpg

Monday, November 11, 2013

Sem Break

Assalammualaikum :doa

hari ni nina takde cerita sangat..
just nina nak share beberapa gambar sepanjang holiday trip..
tak jauh pon.. kat area Johor Bahru je..
di kesempatan membawa kawan yang datang dari jauh ni..
saje je nak bawak dorang cuci mata.. 
ok let see..







ahaa.. ni la..
lokasi pertama :
- JPO 
Johor Premium Outlet

lokasi kedua :
Legoland

lokasi ketiga :
Danga Bay

lokasi terakhir :
Muzium Tanjung Balau

memang syok habes..
2 hari je kitorg abes kan mase tuk pergi semua tempat ni... :D
perghhh

Friday, September 20, 2013

Usaha usaha usaha

Assalammualaikum..

Bukan mudah nak jadi senang..
dan bukan susah nak jadi susah..
macam mane tu ayat nye ?
makne nye.. kalau nak susah tu tak susah..
sekelip mata je kite bole jadi susah..
tp nak dapat kan kesenangan..
memerlukan kesabaran yang tinggi..

nak mencari sahabat yang betul2 ada time kite susah pun susah jgk..
tak semua kawan2 kita sanggup jadi kawan kita time kita susah..
nak2 lagi time dia pun tengah susah.. 
faham tak maksud tu ?
alaa biasa la manusia.. yang dia tau nak senang je..
mane ade yang nak susah kan..
walaupun aku tengah dalam kegawatan ekonomi..
aku tetap tersenyum untuk mendapat kan jalan penyelesaian..
hahaha..
nak berniaga macam susah sikit la kan.. 
lagi pun susah sekarang ni..
so kepada sesiapa yang bace post kali ini..
dan ingin menjadi dropship.. bole pm nina lelaju..
ade jugak plan nak bukak bisness online kecil2 je pun jadi lah.. 
tak nak banyak.. cukup utk buat tampung kehidupan sebagai student ni pon jadi la kan..
taknak mengharapkan sangat kat mak bapak..
nina tau dia pon susah jgk nak cari duit..
takkan senang2 je kite nak mntk kan..
kesian kat dia.. 
ape yang dia nak hanya lah..
anak dia berjaya..
insyaAllah aku akan cuba tuk bangga kan dia kali ni..
tp kena lah stdy rajin2 kan..
so chayokkk... fighting !!

kene tingkatkan lagi usaha..
final tggl sebulan je tuuuu~

:baca

Tuesday, September 17, 2013

Trip ke KUANTAN !!




Assalammualaikum .

fuhhhh~
letih rase lately ni.. 
tp siyes oh semmm..
nak tau kenape ??

hari ahad bersamaan 15 Sept 2013
merupakan hari majlis perkahwinan
DJ ENY 
ahaaa.. dah kahwin dah dia..
tahniah kaeny..

majlis di buat kat PEKAN pahang..
jauh tak antara kelantan dengan pekan ?
jauh tu.. 
satu hari perjalanan pergi dan balik..
memang ohseemmmm
penat ada, letih, seronok pon ade..
hehehe dapat la jgk buat mini gath dengan rakan2 FREZOFM..

hope dapat jumpa lagi lepas ni ngn kengkorang..
siyesly rindu dah ase..

antara DJ DJ dan juga USER FrezoFM.. 
ohsem kan dorg...

ade DJ Emyrukenza, DJ Bie Honey, DJ Skyripter, Ibad, Apai dan juga Waniey..
tak ketinggalan 

AWANG !!!


ehhh lupa plak part gamba pengantin tu.. 


ehh ehhhh.. salah pengantin plak.. wakakkaka



nampak tak pengantin tu mcm fendek jeeee~..
hehehe.. peace jgn marah... 


Friday, July 12, 2013

perantau laaa~

assalammualaikum...

alhamdulillah.. dah 3 hari dah berpuasa kan..
pejam celik pejam celik je kan.. 
huhuh..tp kene puasa kat perantauan.. 
jauh nye.. kat kelantan tuu.. 
hehehe .. sepanjang puasa ni.. 
just makan ala kadar je.. 
ape yang bole di makan.. makan je la.. 
 
tadaaaaaaaaaa...
ni la juadah hari pertama.. 
ikan talapia... fuyoooo.. mabeless..

yang ni pulak juadah hari kedua..
nasi goreng bujang + telur dadar + kentang goreng..
nyumm nyumm..

 
ahaaa yang ni juadah berbuka tadi..
takayaki + ondey2 + air keladi.. 
perghhh ... 
mmg sedap la kan .. 
tp yang ni ade lagi sena nya... ade mee goreng.. huhu..
tp tak dan nak snapping.. hehehe... peace..

Alhamdulillah.. berbuka ape yg ade je kan..
jimat tu xbrape sangat la kan..
asal ade je la kan.. :D

Selamat Berpuasa Semua Saem2 ku... 

Thursday, May 23, 2013

Secret Recipe vs Baskin Robin


assalammualaikum

act nina nak cite 2 bende yg jarang2 orang beli dan makan
kenapa jarang2? sebab benda ni susah nak dapat kot..
nina pon susah jugak lah nak dapat nye kan..
seriusly memang payah nak cari benda ni tau... 
bukan ade jual kat kedai mamak ke.. kedai runcit ke kan.. 
hahahaha.. 
benda tu adalah dua jenis makanan ni..
 lagi pon tak elok ambil kerap sangat kan.. 
haaaaaaaaa... nak tgk tak?? 
kejap ea kejap ea..
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/941584_538295149539729_1513210253_n.jpg
tadaaaaaaaaaaaa... ini Baskin Robin..
sedap dia sehingga menjilat jari tau...
nina beli 2 scoop.. harge dia.. tak ingt plak.. ase nya dalam RM14 gitu kot..
bedal sengsorang plak tu kan.. perghhh.. sedappp

second.. kejap kejap
http://i.imgur.com/MGQolrP.jpg?1
  haaaa.. tudiaaaaa...
ape erk nama dia..
blueberry ciskek kot...
tak pasti plak..
http://i.imgur.com/YxGjKHN.jpg?1
yang ni plak.. oreo cheese cake..
hehehe.. tak abeh lagi yg ni..
ade lagi lam peti.. nyum2...
sedap nyeee lahaiiiii..

jangan jeles tau..

:taeyang

Friday, May 10, 2013

aku kat bumi KULIM !!!

Assalammualaikum...

wuuuuuu
eksaited nye lahaiii..
nina kat kulim sekarang.. 
nak tau gane nina bole sampai Kulim ?
oh yeahhh..

hari isnin aritu nina pi balek poli kat kelantan...
normal as a student.. 
pi hantar report final Latihan Industri la tu..
ok then.. nina nak balek Johor la kan..
malangnya.. tiket balek Johor takde...
so kawan nina ajak pi umah dia kat Kedah..
nina pon follow je la..
weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... dapat jenjalan... 
 
tp aku tak tau nak jalan pi mana..
hehehe.. ni semua Wan ngn Ila pnye perancangan..
wohooooo...
nak cari baju woiiiiii....

jalan tetap jalan...
nak ronda ronda sattttt... 

:suka

Thursday, April 11, 2013

FrezoFM itu pasti...

assalammualaikum

alhamdulillah nina di berikan kesempatan lagi untuk meneruskan kehidupan nina yang sederhana ini.. 
walaupun sederhana.. tetap nina bersyukur..
dah lame pakcik tunggu..
eh out topik plak.. 
lame nye tak update blog.. 
rndu pon ade..
hehehe..
busy sikit duk melayan chat kat FREZOFM tu..
ape yang ade ? hehehe
tgk kat kanan tu
:situ
 ade radio kan ?
 kat situ la tuk dengar radio online frezofm..
kalau nak berchatting.. bawah dia tu nina ade serta kan laman web frezo skali

kami di FrezoFM dah macam satu Family..
suka duka di kongsi bersama.. 
:suka
tempat mencari kenalan..
hehe..
kat situ juga lah tmpt nina lepas kan geram, sedih, suka.. 
semua lah..
nak tau cam mane ? senang je..
care nye berDJ kat sane..
jangan jeles.. nina salah seorang DJ kat situ tau.. 
:dengar 
 - Lebih Gempak Dari Biasa -

Friday, March 22, 2013

Cinta Antara Kita - Duta ft. Baizura Kahar lirik

Duta:
sejak dari dulu
ku menyintaimu
kau tahu begitu namun kau berpura
ku masih teringat kau peluk diriku
yang telah membuatku menyintaimu
sudah berapa lama
diriku ini
tak bertemu mu
mungkin ku harap jua
kau merindui ku
sebagaimana ku rinduimu

Duta:
cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyinta dirimu
ku hanya menunggu mu
manyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu sayang...

Baizura Kahar:
setelah kau pergi jauh dari sisi
tiada ku cinta selain dirimu
ku ingin bersama denganmu selamanya
walaupun sehingga ke akhir nyawa
mungkin kau tak mengerti
maksud ku dulu pada dirimu
kini ku kan menyinta dirimu sehingga ke akhir waktu

Baizura Kahar:
cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyinta dirimu
ku hanya menunggu mu

manyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu sayang...

Duta:
sudah berapa lama
diriku ini
tak bertemu mu
Baizura Kahar:
mungkin ku harap jua
sebagaimana ku rindumu

Duta:
cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyinta dirimu
ku hanya menunggu mu
manyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu sayang...

Baizura Kahar:
hanya menunggu mu
menyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu sayang..

Duta dan Baizura Kahar:
cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyinta dirimu

ku hanya menunggu mu
manyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu sayang...

Teman Pengganti - Black & Malique lirik

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik juga bila mimpi
Aku nampak kau tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertakhta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya bukan mudah
Aku sembunyikan gulana gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

Chorus

Rahsia ini
Telah lama aku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergiku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas ditindas sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami dalami dan mengalami

Setia mendengar sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang Chorus

Sejak dua menjak ini ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung berkurung
Tubuh makin susut menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas nak bergerak nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas katil dah ku rapi
Cincin kunci dompet dalam laci
Ada sikit wang itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Sunday, March 17, 2013

FrezoFM

assalammualaikum..

*fuhhhhh~*
berhabuk blog ni..
ok nina da kemas sikit2 petang tadi..
so far so gud.. nmpak macam ok..
ade sikit perubahan kat sblah kanan atas tu..
ade radio baru..
tu radio online... kalau nak dgr bole la dgr...
official website radio dia ade kat tmpt favourite site tu..
satu laman rasmi dia..
satu lagi nina letak blog dia..
kalau nak cit cat.. bole pegi terus kat laman web..
nak mintak lagu pon bole..
tapi makesure ade dj dulu baru bole buat permintaan..
admin kat situ ade 3 orang..
kalau nak tau lebih detail
atau nak mengenali rakan2 baru frezoFM.. 
bole la join kami di situ..
jangan malu jangan segan.. 
kita semua kawan2..

nih nina bg link dia skali

http://www.frezofm.com/


!buai:pegun

Monday, January 28, 2013

SEGMEN : "WHO IS THE LUCKY ONE ? by HANNA & KK

assalammualaikum

*mood*  : bosan
*aktiviti* : chatting
*cuaca* : panas tak hujan pon tak (taktahu)

tengah sebok chatting2 td.. tbe2..
ade la sorang ni kan.. name dia kan
CHIPMUNK
kenal ? wat2 kenal je la -_-
(wei aku takde mood nak taip2 ni)

*pause*
dia kan ajak join segmen dia..
nina pon usha2 la kan..
belek2 blog dia.. tgk sponser...
ok jap.. nak buat semua..
mule2 kan.. nina skod blog dia..
saje je tgk blog achive dia tau..
tbe2 kan ? nak tau ape nina jmpe ???
blog achive dia da smpai bulan 2 thun 2013..
ok nak gelak ke tak ? *tahan*
haha.. munk.. nina nak gtau ni.. setting la balek tarikh tu..
ceyes tak masuk akal kot.. >.<

*pause*
fuhh letih oh ikut semua arahan dia..

ok tepek banner kejap..

nak join ? klik banner kat atas ni untuk terbang terus ke blog KK
tag :
wawahere :
http://lolipophawa96.blogspot.com/
 kekapas :
http://kekapasberceloteh.blogspot.com/

Wednesday, January 2, 2013

First post in 2013

assalammualaikum..

hyeeppp all..
dah masuk tahun baru la..
2013 welcome to my life...
bye2 2012..

buang yg kotor amek yg jernih.. 
ok.. new year ni tak banyak story.. 
tp pada new year ni.. nina da dapat satu ilmu.. 
ilmu yg bole di guna kan utk mendapat kan duet poket...
hehehe.. alaa just format laptop n pc je..
tak da la susah sgt.. 

azam tahun baru ?
ermm.. tak fikir kot.. seperti biasa je la... 
amek azam tahun lepas.. but.. i want to try to insyaAllah nak dpt AKJ.. 
so kne la struggle sikit.. :)